Termik santral istemiyoruz

Yalova Çevre Platformu (YAÇEP) sözcüsü Kemal Bayrı Kemal Bayrı: “Yalova’nın kabusu haline gelen kömürlü termik santralle ilgili hukuk tanımaz uygulamaları kamuoyuna duyurmak amacıyla Yalova Çevre Platformu olarak buradayız. TEMA, Greenpeace, Doğader, Buğday Derneği ve Yeşiller Partisi temsilcileri ve Son Irmak Grubu, basın açıklamamızda bizleri yalnız bırakmayarak Yalova’nın çevre mücadelesine destek veriyor” diyerek sözlerine başladı. Bayrı sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün ülkemizin tüm doğal kaynakları, Türkiye’nin enerji ihtiyacı bahane edilerek, enerji sermayedarlarının emrine sunulmuştur. Ülkenin en verimli alanlarında nükleer santral, yüzlerce hidroelektrik santrali ve onlarca termik santral kurulmak istenmektedir. Çevre Bakanlığı’nın enerji şirketlerine bol keseden dağıttığı ÇED olumlu raporlarını çevreciler hukuk yoluyla iptal ettirmekte ve enerji üretim lisanslarının verilmemesi için çaba sarfetmekteler. Ne için? Hükümetin, korunmasını pek umursamadığı doğal kaynaklarımızı korumak, yaşanabilir çevreyi bilinçsiz yatırımlara kurban vermemek için. Akılcı, yasaya, mantığa, bilime uygun, ranta sırtını dönen bir enerji kalkınma planı organize edilmelidir. Fosil yakıtlı enerjilere dayanan termik santral projeleri rafa kaldırılmalı, HES projelerine sıkı kotalar getirilmeli, yenilenebilir kaynakların geliştirilmesi için derhal harekete geçilmelidir.

Termik santral mücadelesi veren şehirlerden birisi olan Yalova’nın durumu, diğer şehirlerden daha da hassastır. 1999 Marmara Depremini en derinden hissetmiş bir kent olan Yalova’da, tüm yasalar hiçe sayılarak aylardır AKSA fabrikası içinde yapılmakta olan kömürlü termik santral, fay hattının üzerindedir. Burada termik santral yapılamayacağına dair Bayındırlık Bakanlığı’nın görüşü nettir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise AKSA’nın bulunduğu yerde değil termik santral, yeni sanayi tesislerinin bile yapılamayacağını gerekçeleriyle açık olarak belirtmiştir. Yalova’nın yerel anayasası olan 25 binlik Çevre Düzeni Planı’nda fay hattında yapılaşma olamayacağı ifade edilmiştir. 50 bin ölçekli Körfez Çevre Düzeni Planı’nda da fabrikanın içindeki alan, termik santral alanı değildir. AKSA’nın burada termik santral ısrarı anlamsızdır ve delinen yasalar için sorumlulardan mutlaka hesap sorulmalıdır.


Bir yanıt yazın

Connect with: