Sosyal medyadaki iletilerinize dikkat edin !

sosyalmedya

Çoğu kişi sosyal paylaşım sitelerinde düşüncelerini yazarken, bunun getirebileceği sonuçları dikkate almıyor. Ancak dikkatsizce yazılan bazı ifadeler kişinin başını derde sokabiliyor.

Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı, geçen yıl Los Angeles Havaalanı’nda genç bir İrlandalının ülkeye girişine izin vermedi. Gerekçe olarak gencin Twitter’de yazdığı bir ileti gösterildi. Genç, iletisinin ABD’yi hedef aldığını düşünmüyordu. “Los Angeles’te aşırı derecede eğlenmek istediğini“ yazan İrlandalı ayrıca, “Amerika’yı yıkacağız” ve “Marilyn Monroe’yi mezarından çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Amerikan Göç Bürosu bu ifadeleri şaka olarak değerlendirmedi ve genci ülkeye ayak basar basmaz 12 saat gözaltında tuttu.

Uzmanlık alanı bilişim teknolojileri hukuku olan Hamburglu avukat Klaus Lodigkeit, sadece şaka amaçlı olsa da bu tür alaysı ifadelerin kullanılmamasını tavsiye ediyor: “Amerikalılar neredeyse bütün telefon konuşmalarını dinleyebiyor, internette de pek çok şeyi kaydediyorlar. Özellikle güvenlik kopyaları alıyorlar. Daha sonra isim ya da kullanıcı adıyla arama ya da eşleştirme yaptıklarında bu tür ifadelerle bağlantı kurulabilecek veriler elde ederlerse, bu veriler ABD’nin güvenliği açısından tehlike olarak görülüyor. Bu bakımdan çok dikkatli olunması gerek.”

Ancak internette bu tarz ifadeler sadece seyahat edenlerin başına iş açmıyor. Siyahî Trayvon Martin’i vuran gece bekçisi George Zimmerman hakkındaki beraat kararının açıklanmasından kısa süre önce, ABD’nin Zion kentinde 15 yaşındaki bir genç Twitter’de yazdığı bir ileti nedeniyle başına dert açtı. Genç, Zimmerman serbest bırakılırsa, Zion’daki herkesi vuracağını ve ceza da almayacağını yazmıştı.

Kısa bir süre sonra polis genci gözaltına aldı. Soruşturmadan sonra gencin tehlike teşkil etmediğine kanaat getirildi. Polisten yapılan açıklamada, “gencin silah sahibi olmadığı ya da silah temin edemeyeceği” ifadeleri kullanıldı.

Aylarca hapiste kaldı

18 yaşındaki ABD’li Justin Carter’in durumu ise daha kötüydü. Ailesinin anlattığına göre, genç, internette oyun oynadığı sırada diğer kullanıcılarla tartışmaya başladı. Bu kişiler daha sonra 18 yaşındaki Carter’in Facebook sitesine onun “çılgın, deli ve tamamen oynatmış olduğunu” yazdı. Buna öfkelenen Carter ise “Evet, tamamen oynattım. Gidip bir okulda çocukları vurup hâlâ atan kalplerini yiyeceğim” cümlesini yazınca polise yakayı ele verdi. İletisinin altına gülücük işareti koyup şaka yaptığını söylediyse de aylarca hapiste kaldı.

Avukat Lodigkeit, internette yazılan ifadeler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor: “İnternette yapılan ve hayata kasteden somut tehditler ceza kapsamına girer. Kişi mahkûm edilebilir ve soruşturma sırasında kaçma tehlikesi söz konusuysa gözaltında tutulur.”

ABD ya da Almanya olsun güvenlik yetkililerinin kişinin özel alanına bu kadar müdahale edip dinleme hakkı var mı? Korsanlar Partisi’nin Schleswig-Holstein eyalet meclisi sözcüsü Mario Tants, bu soruya “hayır” yanıtını veriyor:

Tants, “Amerikan güvenlik yetkilileri, iletişimi kaydetmedi, daha ziyade suçlunun ya da suç işleyebileceğinden şüphe edilen şahsın çevresinden elde edilen verileri polise verdi. Eğer gerçek bir kişi gerçek bir ipucu verirse, güvenlik yetkilileri de doğal olarak bunun peşinden gitmekle yükümlüdür” diyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: