Sosyal medya görgü kuralları!

Normal yaşantımızda uymamız gereken görgü kurallarını zor öğrenmişken bir de sosyal medya görgü kuralları çıktı!

Ama ekran karşısında ne kadar uzun vakit geçirdiğimizi düşünürsek bu kuralları öğrenmekte ve sıklıkla hatırlamakta fayda var. Üstelik Facebook’un, Instagram’ın, Twitter’ın sahip olduğu özel kurallar sosyal medya deneyimlerimizi çok daha kaliteli hale getirecek

1. Sosyal medya içimizdeki canavarı ortaya çıkardı. Hepimiz daha fazla ‘like’ isteyen, daha fazla insandan yorum bekleyen aç canavarlara dönüştük. Ama bu durduramadığınız arzularınızı arkadaşlarınızın duvarına kendi fotoğraflarınızı postlayarak tatmin etmeyin. “Keşke sen de burada olsaydın” gibi şeyleri asıl amacınızı gizlemek için yazdığınızı biliyoruz. Hatta arkadaşlarınızın duvarına direkt onlarla ilgili olmayan hiçbir şey yollamayın.

2. Instagram orijinal filtreleriyle en uyduruk fotoğrafı sanat eserine dönüştürüyor ama her fotoğraf sanat eseri olmak zorunda değil. Özellikle doğal afetlerde Instagram’ı kullanmayı aklınızdan geçirmeyin. Deprem, sel gibi afet alanlarında Instagram’ın renkleri yıkıntılara hüzünlü bir dokunuş konduruyor olabilir ama bu o afeti yaşayanlara hakaret ifade eder. Bir de her yediğinizin fotoğrafını paylaşmayın. Gerçekten insanlar ne yediğinizle hiç ilgilenmiyor.

3. Bir yakınını kaybeden tanıdıklarınıza başsağlığı dileyecekseniz bunu lütfen özel yapın. Duvarına herkesin görebileceği şekilde “Kaybın için çok üzüldüm :(“ yorumunu yapmak hoş bir davranış değil. Bunun yerine mesaj atmayı deneyin. Böylelikle o da size mesaj yoluyla cevap verebilir. Bir de bu tarz acı dolu iletilerle “beğen”mek suretiyle empati kuranlar var ki, onları ivedilikle arkadaş listenizden çıkartın.

4. Sosyal medyanın en can sıkıcı yanlarından birisi ‘gereğinden fazla paylaşım’. Bu paylaşım ishali de genellikle Facebook gece gezmesi albümlerinde yaşanıyor. Eğer hala cumartesi deli gibi eğlendiğiniz kulübün 30 fotoğrafıyla albüm yapıp paylaşıyorsanız size 2006’ya hoşgeldin diyoruz. Pek çok insan bu albümlerin hem bayağı hem de sıkıcı olduğunu kavradı. Siz hala ısrarcıysanız lütfen aklınıza yazın o dönem kapandı!

5. Ahh minel aşk! Eskiden seni seviyorum, seni çok özledim gibi cümleler iki kişi yalnız bile olsa kolay kolay kurulamazdı. Şimdi aşkımızın derecesine tüm dünya şahit! Sevgilinizi çok özlediyseniz mesaj atın, arayın ya da yanına gidin ama bu bilgiyle bizi meşgul etmeyin. Bir de “canım arkadaşım geliyooor”cular var ki üçüncü şahıslar için bu bilgiler de çok gereksiz.

6. Bütün dünya tek birşey hakkında tweet atıyorsa başka birşey hakkında tweet atmayın! Bu konu genel seçimler de olabilir doğal bir afet de, ulusal bir kutlama da. Herkes Van Depremi hakkında bir şeyler yazarken “bugün gittiğim film ivrençtiee” yazmanız sizi cool göstermiyor. Arada bir koyun olun ve sürüye ayak uydurun.

7. Hepimiz beğendiğimiz şeyleri Facebook’da Tumblr’da, bloglarımızda paylaşıyoruz. Bu paylaşımı yaparken lütfen fotoğrafı, videoyu ya da yazıyı yaratana saygı gösterin ve ismini paylaşın. Böylelikle bu tarz sanat ve fikir eserlerinin yaratıcıları hak ettikleri ilgiyi görebilirler.

8. “Telefonumu kaybettim lütfen numaralarınızı yollayın!” Emin olun sizi hali hazırda arayacak olan 5 arkadaşınız ve anneniz dışında kimsenin umurunda olmayacak. Listenizdeki insanlar zaten bir kere size telefonlarını vermişler, bir daha uğraşmayacaklar, keşke teknolojiden faydalanıp yedekleseydiniz. Ayrıca bu numarayı hoşlandığı kızın/erkeğin telefonunu öğrenmek için yapanlar da varmış. Yüzde 100 çalışmıyor haberiniz olsun.


Bir yanıt yazın

Connect with: