Şifreniz bunlardan biriyse dikkat!

Eğer siz de bilgisayar kullanıcısıysanız bu habere bir göz atmanızda fayda var…

Avupa Birliği desteğiyle Türk Bilim Araştırma Vakfı (TÜBAV) tarafından ‘Bilgi Güvenliği Farkındalığı Çalıştayı’ sonunda hazırlanan bildirgede çarpıcı öneriler…

‘Bilgi güvenliğinde 10 kural’ adıyla yayınlanan bildirgede ‘Evinin anahtarını herkese verir misin! Şifreni evinin anahtarı gibi düşün ve kimseye verme. Evinin kapısını açık bırakır mısın! Bilgisayarını evin gibi düşün ve öyle koru’ denildi. Bildirgede şu öneriler sıralandı:

– Gizli olduğunu düşündüğünüz bilgileri güvenli ortamlarda tutun. Çünkü, kaybolabilir, çalınabilir, kopyalanabilir ve zarar görebilir.

– Şifrelerini belirli sürelerde değiştir ki saldırılardan korun. Doğum tarihi, anne, baba adı gibi kolay tahmin edilebilen şifreler kullanma. Şifreni en az 8 karakter uzunluğunda ve karışık şekilde oluştur. Örneğin: Şe1Ö2Va3Bö4 (Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez!)

Bildirgedeki diğer öneriler şöyle sıralanıyor:

– Bilgisayarını, evin gibi düşün! Evini korumak istemez misin? Anti-virüs, anti-casus ve anti-spam yazılımları kullan. Bedava diye her şeyi bilgisayarına kurma. Ucuz etin yahnisi yavan olabilir!

– Kişisel bilgilerini dünyaya açma, ağ ortamında bulundurma ve kimseyle paylaşma. Bilgisayarını kullanmadığın anlarda kapat veya erişimi kilitle!

– Ekran koruyucuya şifre koy ve gerekirse ekran koruyucuyu çalıştırmak için bir kısayol oluştur.

– Bilmediğin dosyaları e-postayı ve eklerini açma. E-posta içindeki bağlantılara hemen tıklama, önce onu kopyala ve gezginin adres çubuğuna yapıştır. Aynı mı, değil mi kontrol et.

– Bilmediğin siteye girerken, gezgin güvenlik ayarlarını üst seviyede tut. İnternet ortamında takip edilebilirsin. Bu yüzden; yasalarca yasaklanmış sitelere girme. Güvenlik ayarlarını düşürürsen, seni bilgisayarından, yasak işler yapılabileceğini unutma! Bana bir şey olmaz veya benimle kimse uğraşmaz anlayışından vazgeç, takip edilebileceğinin farkında ol.

– Silinen bilgilere ulaşılamaz olarak düşünme.


Bir yanıt yazın

Connect with: