Mars’ın atmosferi keşfedilecek

Amerikalı bilim insanları, Mars’ın yüzeyini ve atmosferini detaylı bir şekilde inceleyebilmek için insansız uçak ARES’i geliştiriyor.

Proje başarılı olursa ilk kez dünya yapımı bir uçak, yabancı bir gezegenin semalarında uçacak. Bölgesel Ölçekli Havasal Çevre Araştırmacısı (ARES) adlı insansız uçak, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Virginia eyaletindeki Langley Araştırma Merkezi’nde yapılıyor. ARES’in, NASA’nın Mars Keşif Programı çerçevesinde 2011’de fırlatılması, 9 ay içinde de gezegenin atmosferine girmesi planlanıyor.

Kızıl Gezegen’e koruyucu bir kapsülün içinde sıkıştırılmış halde gönderilecek olan insansız uçak, Mars atmosferine girdiğinde kapsülün içerisinden çıkacak ve kanatlarını açarak uçuşuna başlayacak. Bir saat boyunca havada kalacak olan ARES’in, yaklaşık 645 kilometre boyunca uçuş gerçekleştirmesi planlanıyor.

ARES’in yüksek çözünürlüklü kameraları ve hassas algılayıcıları sayesinde, bu süre içinde Mars’ın atmosferik özellikleri, manyetik alanı ve yüzeyi ayrıntılı bir şekilde incelenecek. Elde edilen veriler, Mars’la ilgili pek çok soruya yanıt niteliğinde olacak.

Atmosfer bilimci Joel Levine, Discovery News’e yaptığı açıklamada, “ARES sayesinde şu ana kadar Mars’a gönderilen yüzey araçları ve uyduların göremediği şeyler keşfedilecek. Atmosferdeki gazlar ilk kez net bir şekilde ortaya çıkacak” dedi. Mars Keşif Programı, ARES’in yanı sıra her biri en fazla 485 milyon dolar değerinde olan 9farklı projeyi daha içeriyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: