Mars’a ikinci gezginci robot!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’a ikinci gezginci robotunu göndermeye hazırlanıyor. Yenirobotun 1,5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

NASA’dan yapılan açıklamada, şu an Mars’ta görev yapan Curiosity benzeri yeni robotun gezegene 2020’degönderilmesinin planlandığı bildirildi.

NASA yetkilisi John Grunsfeld, “Çalışma şimdi su yüzüne çıkmış durumda ve şu an ulaşmak istediğimiz yerdeyiz” dedi. Grunsfeld yeni gönderilecek robotun, Mars’tan aldığı toprak ve kaya örneklerini Dünya’ya getirme çalışmaları için en azından “marşa basmasının” öngörüldüğünü belirtti.

Bilim çevreleri, yeni robotta, Curiosity’nin sahip olmadığı bu yeteneğin, “Mars’ta geçmişte hayat varmıydı” sorusunu yanıtlayacak delillerin araştırılmasında kilit önemi olduğu görüşünde birleşiyor.

-Yeni robotun maliyeti ve teknik detaylar-

Yeni robotun maliyetini azaltmak amacıyla Curiosity’nin tasarımlarında yararlanacak olan NASA mühendisleri Curiosity’nin yedek parçalarını yeniden işlemden geçirerekyeni robotta yerleştirilmesi mümkün olan yerlerde kullanacak. Mühendisler ayrıca, Curiosity’nin Mars’a yumuşak iniş yapmasını sağlayan roketli fren sisteminde kullanılan da dahil olmak üzere yeni gezginci robotun yapımında yararı kanıtlanmış teknolojilerden de istifade edecek.

NASA Gezegen Bilimi Bölümü Başkanı Jim Green, mühendislikle ilgili engellerin giderildiğini ve yeni gezginci robotun maliyetinin, Curiosity’den daha az olmasının beklediğini söyledi.

Pek çok kez programın dışına çıkan ve kendisine ayrılan bütçeyi aşan Curiosity’nin yapım çalışmalarının NASA’ya maliyeti 2,5 milyar doları bulmuştu. NASA uzmanları maliyet hesabı üzerindeki çalışmalarını henüz tamamlamamış olsa da, NASA’dan bağımsız yapılan bir hesaplama, yeni robotun maliyetinin 1,5 milyar dolar olacağını gösteriyor.

Yeni robotun inşa edilerek Mars’a gönderilme görevi, Curiosity’de olduğu gibi yine NASA’ya bağlı Jet İtiş Gücü Laboratuvarı tarafından yönetilecek. Robotun nereye ineceği ve Mars yüzeyindeki görevini yerine getirmesi için hangi tip araçlarla donatılacağına ilişkin diğer ayrıntılarsa çözüme kavuşturulmayı bekliyor.

NASA’ya bağlı bir uzmanlar ekibi gelecek aylar içinde bir araya gelerek, “yeni gezginci robotun kayaları delme ve bir uzay aracı veya insanlar tarafından alınacak parçaları saklama yeteneğine sahip olması mümkün mü” sorusuna cevap arayacak.

-NASA Mars’a insan gönderme hedefine doğru yol alıyor-

Beyaz Saray’ın 2030’lu yıllarda bir uzay aracıyla Mars’a astronot gönderilmesi talimatı doğrultusunda hareket eden NASA, bu hedefe yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Atmosfer üzerinde çalışmalarda bulunmak için Mars yörüngesine gelecek yıl içinde bir uydu yerleştirileceğini ilan eden NASA, 2016 yılında da diğerlerine göre nispeten ucuz robotik bir uzay aracının, sondaj çalışmaları yapmak üzere gezegene gönderileceğini bildirdi.

Avrupa uzay kuruluşlarıyla yürüttüğü ortaklığı 2016 ve 2018’de sonlandıracağını duyuran NASA, buna karşılık ortaklığa son verilmesinin ardından da Avrupa uzay kuruluşlarınca gerçekleştirilen uzay görevlerine az da olsa katkıda bulunacağını bildirdi.


Bir yanıt yazın

Connect with: