Linkedin’de farkında olmadan reklam oluyorsunuz!

Türkiye’de de popüler olan iş dünyasına yönelik sosyal paylaşım sitesi Linkedin, herhangi bir duyuru yapmadan kişisel bilgilerinizin ve fotoğrafınızın reklamlarda kullanılmasına olanak tanıyan bir değişiklik yaptı. Trend Micro bu özelliğin pek çok soruna yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Sosyal medya platformlarının artmasının yanı sıra, bu platformlardaki insanların milyonları bulması yeni bir sektörün de kapısını açtı: “Hedefli Reklamcılık”. Kişisel bilgilere göre şekillenen, daha uygun olduğu düşünülen bu pazarlama yöntemi kişisel mahremiyetin sınırlarını zorluyor.

Dünyanın lider içerik güvenliği firması Trend Micro’da Kıdemli Güvenlik Uzmanı olarak görev yapan Rik Ferguson, özellikle çalışanların bir araya geldiği Linkedin’dekiyeni özelliği fark ettiğinde ‘gözlerine inanamadığını’ ifade ediyor. Çünkü sosyal paylaşım sitesine getirilen yeni özellik sayesinde, siteye üye olan her kullanıcı, isim, fotoğraf ve kişisel bilgilerinin reklamlarda kullanılmasına onay vermiş oluyor. Ferguson, yeni getirilen özelliklerin 120 Milyon Linkedin kullanıcısına bildirilmeden gerçekleştirildiğini, bu uygulamanın kişisel mahremiyete aykırı olduğunu ifade ediyor. Ferguson’a göre, internette paylaşılan her bilgiye dikkat ederken sosyal ağsağlayıcısına da özen göstermek gerekiyor. Zira sadece Linkedin değil, birçok platform kullanıcıların bilgisi dışında kişisel bilgileri kullanmaya çalışıyor. Bu arada Hollanda’da gizlilik yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle Linkedin’in bu uygulaması hakkında soruşturma başlatıldı. Haziran ayından bu yana test aşamasında olan ‘reklamlarda kişisel bilgileri kullanma’ eyleminin durdurulması için, ülkede sert yaptırımların getirilmesi bekleniyor.

Kişisel bilgileriniz reklam malzemesi yapmaktan nasıl kurtarırsınız?

Sizin de Linkedin profiliniz varsa giriş yaptıktan sonra sağ üst köşedeki isminize tıklayarak, ‘ayarlar’ (settings) bölümüne girmelisiniz. Açılan sayfanın sol tarafında bulunan ‘hesap’ (account) sekmesini tıklayarak ‘Toplumsal Reklamları Yönetin’ (Manage Social Advertising) ve ‘Geliştirilmiş reklamları etkinleştir/devre dışı bırak’ (Turn on/off enhanced advertising) seçeneklerini göreceksiniz. Bu iki bölüme de ayrı ayrı girerek, açılan sayfadaki işaretli kutuların işaretini kaldırmanız gerekiyor. Bu sayede reklamlarda isim, fotoğraf ve kişisel bilgilerinizin kullanımını engelleyebilirsiniz. Bu sayfada öncelikli olarak önerimiz, bu özelliği devre dışı bırakmanız. Ancak bu ayarlar sayfasında kendinize uygun daha fazla devre dışı bırakmak isteyeceğiniz özellikler olabilir. O nedenle Trend Micro tüm sayfayı dikkatle incelemenizi tavsiye ediyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: