Kablosuz şarjda yeni dönem!

Apple’ın 2010 yılında aldığı bu patent, kablosuz şarjı bir değil, birkaç adım ileriye taşıyacak!

Kablosuz şarj özelliği oldukça uzun bir süredir gündemde ve hemen hemen herkesin hevesli şekilde beklediği bir özellik. Şimdilik kablosuz şarj işlemi için geliştirilmiş iki farklı teknoloji var ve üreticiler istekleri doğrultusunda tercih yapıyorlar. Farklı yaklaşımlarıyla tanıdığımız Apple cephesindeyse çok daha büyük bir yenilik söz konusu.

Qi ve WiCC olarak adlandırılan mevcut iki standartta bobinler kullanılıyor ve indüksiyon akımı ile şarj işlemi sağlanıyor. Akıllı cihazlarınızı şarj etmek için mutlaka ve mutlaka yüzeye bir temas sağlamalısınız. Yurtdışında yapılan son uygulamalarda sıkça tercih edilen mekanlarda uygulama devreye alındı. Bir Starbucks ziyaretinde telefonunuzu masaya koyarak şarj işlemini başlatabilirsiniz. Teknoloji dünyasındaki bazı uzmanlar söz konusuteknolojilerin halen temas gerektirmesi nedeniyle “kablosuzluk” kavramı ile çeliştiğini savunuyor. Örneğin telefonunuz cebinizdeyken mevcut teknolojiler hiçbir işe yaramıyor.

Apple’ın geliştirdiği sistemse Wireless Power Utilization in a Local Computing Environment olarak adlandırılıyor ve tam anlamıyla kablosuz şekilde şarj yapabiliyor. Mevcutteknolojilerin tam aksine temas gerektirmiyor ve çanta içindeki ya da cebinizdeki cihazlar üzerinde bile etki sağlanabiliyor. Teknoloji NFC temelli olduğundan isteğe bağlı şekilde kullanımı kısıtlandırabilmek mümkün. Öte yandan NFC cihazlar hem alıcı, hem de verici olarak çalışabildiğinden kapsama alanı da kolay bir şekilde genişletilebilecek. Yelpaze genişletildiğinde uzaktan kumandalar, klavyeler, fareler ve daha birçok cihaz aynı anda şarj edilebilecek.

Basit cihazların artık prizden yoksun şekilde çalışabilme ihtimali de yükseliyor. Kredi kartı veya farklı cihazların yeni teknolojiden nasıl etkilenebileceği ise henüz testaşamasında. Artık Apple’ın yeni ürünlerinde söz konusu teknolojiyle tanışmaya hazır olun çünkü detaylar yeterince netleşmiş durumda.

BUQ53MDWVUGX


Bir yanıt yazın

Connect with: