iPhone 4 meydana çıktı

Apple, yeni iPhone 4 akıllı telefonunu resmen tanıttı. iPhone 4’te en çarpıcı değişiklikler arasında LED flaş ve ön yüzde görüntülü görüşme için kamera yer alıyor. Ayrıca kasayı çevreleyen çelik şerit aynı zamanda GSM alıcı anteni olarak görev yapıyor. Pil dayanma süresi uzatılan yeni iPhone, ‘gözün görebileceği en yüksek çözünürlükte ekranla’ da iddialı.

San Francisco’nun Moscone merkezindeki Worldwide Developers Conference 2010 toplantısında Apple CEO’su Steve Jobs tarafından tanıtılan iPhone 4, ‘Retina Display’ olarak adlandırılan yüksek çözünürlüklü ekran teknolojisi barındırıyor. 3.5 inç ebatındaki ekran 960×640 piksel çözünürlüğe, 800:1 kontrast oranına sahip.

iPhone 4’ün kamerası 5 megapiksel ve HD kayıt yapıyor. 720p çözünürlükte saniyede 30 kare kaydediyor ve video çekiminde istenen noktaya odaklanmak için ekranda üstüne tıklamak yetiyor. Çekilen videolar yeni tanıtılan iMovie adlı uygulama ile detaylı şekilde editlenebilecek.

Cihazdaki en önemli geliştirmelerden biri beklendiği üzere bataryada gerçekleşmiş. Jobs’un açıkladığına göre iPhone 4’ün bekleme süresi 300 saat. Tam şarj olmuş pille 10 saat video izlendiği, wfi-fi ile 10 saat internette gezinilebildiği belirtildi.

Yeni iPhone beklendiği üzere iPhone OS4 işletim sistemi kullanacak ama farklı isimle. Zira Jobs, işletim sisteminin ismini iOS4 olarak değiştidiklerini ve temel özelliğinin çoklu görev (multitasking) olduğunu açıkladı. Bu arada cihazın demosunu yapan Jobs, salondaki gazetecilerin wi-fi ağa yüklenmesi yüzünden bir süre iPhone 4’ü internete bağlamakta güçlük çekti. Salondaki gazetecilerden wi-fi ağı kullanmamaları rica edildikten sonra demo gerçekleşebildi.

Telefonda ilginç bir başka yenilik Apple’ın, Safari internet tarayıcısında Google’ın yanında Yahoo ve Bing arama motorlarını da seçenek olarak sunması. İsteyen Safari ayarlarından bu üç arama motorundan birini seçebilecek.

Görüntülü görüşme için ön yüzüne de kamera eklenen iPhone 4’te Skype benzeri bir uygulama daha tanıtıldı. FaceTime adı verilen uygulamayla iki iPhone 4 kullanıcısı wi-fi ağına bağlı olarak birbiriyle ücretsiz görüntülü görüşme yapabilecek.

iPhone 4, 24 Haziran’da ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Japonya’da piyasaya sürülecek. Jobs, Temmuz ayında 18 ülkeye daha sevkiyat yapılacağını bildirdi. Yeni iPhone’un ABD’de AT&T mobil operatör kontratıyla fiyatı ise 16GB bellekli olanı için 199 dolar, 32GB olanı içinse 299 dolar olarak açıklandı. iPhone 3GS’in kontratlı fiyatı ise 99 dolara düştü.

iOS4 işletim sistemi güncellemesi konusunda da konuşan Jobs, ücretsiz güncellemenin 21 Haziran’da yüklenebileceğini bildirdi. Yeni işletim sistemi iPhone 3GS tarafından tamamen, iPhone 3G tarafından da kısmen desteklenecek. Yani sistemin bazı özellikleri 3G’de çalışmayacak.

Apple basın toplantısında ayrıca iPhone ve iPad uygulamaları hakkında bilgi verildi. Facebook’ta çok popüler olan Farmville ile popüler konsol oyunu Guitar Hero’nun iPhone ve iPad uygulamalarının Haziran sonunda AppStore’da yer alacağı bizzar yapımcı firmaların CEO’ları tarafından açıklandı.


Bir yanıt yazın

Connect with: