İndüksiyon Isıtma

Royer Flayback Sürücüsünü dönüştürülerek bir ısıtıcı yapmaya çalışacağım. Bu tip ısıtma sistemlerine indüksiyon ısıtma denmektedir. Mantık metal bir cisme yüksek frekanlı enerji uygulatarak ısıtılmasını sağlamak. Bu sistem bir metali çok hızlı bir şekilde erime ısısına ulaştırabilir.  Metal eritme işlemlerinde çok kullanılmaktadır. Bende elimdeki  malzemelerden küçük bir prototip yapmaya karar verdim. Malmelerimiz aşağıdaki gibi

Devremiz aşağıdaki devre bu devre yüksek voltaj üsretmek için kullanılan flayback devresidir.

İki adet Bobin ben toroid yuvarlak bobin kullandım her ikiside 2 mm telden 35 turdur. 2 Adet IRFP 250 MOSFET 2 adet 5 w 470 Ohm Direnç 2 x 10K direnç 2 x UF 5408 yüksek hızlı diyot ve 2 x 1 w 12 v zener diyot.

Malzemeleri elimde bulunan soüutuculara uygun monte ediyorum siz eğer biliyorsanız bi plaket üzerine devre çizip yapabilirsiniz.

Bu benim monte ettiğim devre

Evet devremiz bu hadi çalışıyormu bi bakalım.

Evet devremiz bikaç sn içinde demir bir vidayı kızartacak kadar ısıtıyor.

bu tip devrelerde bobin yerine bobin şeklinde sarılmış bakır bir boru kullanılır ve çalışma anında boru içerisinden su geçirilerek soğutma sağlanır. Ben elimde böyle bakır bir boru olmadığı için bobin kullandım ve birkaç dk sonra bobin yandı :)

Bu devre 12 V’luk PC power supply ile beslenmiştir.

Birsonraki modelde paralel bağlı 4x IRF250 kullanacağım su soğutma için bakır boru ve 48 voltluk 2 KW lık bir trafo kullanacağım. 12 Volt altında gayet performanslı çalıştı 2. versiyonda tamamen metal eritme amaçlı su soğutma sistemi kullanarak dizayn yapacağım. Devre 2 modülden ibaret olacak. Elektronik Sürücü ve indüksiyon katı kapasitör bank ve bobin ayrı bir modül olacak. Bu devrelerde kapasitör sayısı çok az bu nedenle gerekli rezonans sağlanamıyor. Yeni devrede .220 nf’lık MKP tipi 26 adet kondansatör kullanacağım. Birsonraki devrede suyu hem soğutucu hemde çalışma bobini içinden geçirilerek soğutma düşünüyorum zira 48 voltta devre oldukça yüksek bir akım çekmektedir. herhangi bir kısa devre MOSFET’lerin yanması ile sonuçlanıyor.

Yeni versiyonda görüşmek üzere.

Yeni Versiyon Tamamlandı Burayı Tıklayın !

Teknolojik Blog
Aziz Özdemiroğlu


İndüksiyon Isıtma” için 5 yorum

  • 06 Kasım 2012 de 01:17
    Permalink

    aziz abi ben indüksiyon ısıtıcının 1. versiyonunu yapıyorum fakat devre şemasındaki 270nF 160v bulamadım bunun yerine 220nF 250v buldum bundan kullansam bi sorun olurmu?
    ayrıca her iki versiyon için kullandığınız kondansatörleri ve sayılarını belirtirmisiniz.
    son olarak bobinlerin nüvelerini nereden temin edebiliriz ?
    TEŞEKKÜRLER

  • 06 Kasım 2012 de 19:24
    Permalink

    aziz bey devreyi yaptım fakat geç ısınıyor 7 adet 220nf 250 v kondansatör kullandım 300w powersupplly ile çalıştırdım
    kondansatör sayısını arttırsam ısınma süresi kısalırmı power supplya zarar verirmi?
    TEŞEKKÜRLER

    tekniker38

    • 06 Kasım 2012 de 23:17
      Permalink

      PC için olan power Supply kullanıyorsun anladığım kadarı ile bende testleri onunla yapmıştım. Fakat 12 Volt 300 Watt lık bir power supply yeterli akımı sağlayamıyor. blogda devrenin ikinci versiyonunu incelediysen orada 3000 Wattlık bir trafo 48 Volt luk bir gerilim uyguladım bu değerlerde çok daha verimli çalışıyor. fakat doğrultucu aşırı ısınıyor. fanlı büyük bir soğutucu öneririm.

Bir yanıt yazın

Connect with: