Felakete Adım Adım !!!

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) henüz yayımlamadığı tahmini verilere göre, atmosfere salınan sera gazlarının oranı, geçen yıl tarihin en üst seviyesine ulaştı

.IEA Başekonomisti Fatih Birol, “tehlikeli ilkim değişikliklerinin yaşanmaması için gereken atmosferdeki 2 derecelik sıcaklık artışını önlemenin bir hayale dönüştüğünü” söyledi. IEA’nın verileri, son 80 yılın en büyük ekonomik krizinin sanıldığının aksine zehirli gazların atmosfere salınması konusunda çok az etki gösterdiğini ortaya koydu. Ekonomik krizin en çok hissedildiği 2008-2009 döneminde, yıllık karbon salınım miktarı sadece 0.3 gigaton azalarak, 29.3 Gt’den, 29.0 Gt’ye düştü.

IEA, başta fosil yakıtlardan kaynaklanmak üzere, 2010’da atmosfere 30.6 gigaton karbondioksitkarıştığını tahmin ediyor. Bu rakam, 2009’a kıyasla karbondioksit salınım miktarında 1.6 gigaton artış olduğu anlamına geliyor.

Birol, “Bunlar gördüğümüz en kötü rakamlar… Sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak çok zor olacak. Rakamlar, geleceğin iyice karanlık olduğunu gösteriyor” dedi. ‘DURUM GİDEREK VAHİMLEŞİYOR’London School of Economics’ten Lord Stern ise mevcut durumun devam etmesi halinde, sonuçların çok vahim olacağını belirtti. 2006 yılında Hazine Bakanlığı adına bir iklim değişikliği raporu hazırlayan Stern, “Rakamlar, 2100 yılı itibariyle ortalama küresel sıcaklığın 4 derece artma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu gösteriyor” dedi. Stern, “Bu tür bir gelişme dünya çapında yüz milyonlarca insanın geçimini olumsuz etkileyecek, bu da büyük göçlere ve çatışmalara yol açacak” ifadesini kullandı.

Birol, yaklaşan tehlikenin önlenmesi için “hükümetlerin derhal harekete geçmesi gerektiği” uyarısını yaptı. IEA hesaplamalarına göre, dünya küresel ısınmanın çok ağır etkilerinden kurtulmak istiyorsa, 2020 itibariyle enerji bağlantılı karbon salınım miktarı yılda 32 gigatonu geçmemeli.

 


Bir yanıt yazın

Connect with: