Dünya’mızın tıpatıp ikizi fakat yüzeyi 2000 derece !

ikizdunya

Demir ve kaya yoğunluğunun yanı sıra, kütle ve çapı açısından Dünya’ya ikizi kadar benzeyen gezegenin tek farkı, yüzeyinin 2000 derece daha sıcak olması.

NASA’nın Kepler teleskobu tarafından tespit edilen Kepler-78 yıldız sisteminde, Dünya’ya çok benzeyen bir gezegen tespit edildiği açıklandı. Yıldızın yörüngesinde üç gezegen belirlediği açıklanırken, Kepler-78b’nin Dünya’ya en çok benzerlik taşıyan gök cismi olduğu belirtildi.

Her ne kadar Dünya’ya benzese de, Kepler-78b yaşama olanak sunan şartlar içermiyor. Gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor. Yıldızına son derece yakın olması, Kepler-78b’nin lavlarla kaplı bir yüzeyi olduğuna işaret ederken, çok ince bir atmosferi olduğu düşünülüyor.

Gök bilimciler, Kepler-78b’nin büyüklüğünü tespit etmek için, yıldızından gelen ışığı ne kadar bloke ettiğini ölçtü. Ardından, yerdeki teleskoplarla yıldızı ile Kepler-78b’nin arasındaki yerçekimi kuvveti tespit edildi. Analizler, Kepler-78b’nin içerdiği demir ve kaya yoğunluğunu ortaya koydu.

ÇAPI NEREDEYSE DÜNYA’YLA AYNI
Discovery News’in haberine göre, birkaç ay önce tespit edilen Kepler-78b’nin Dünya’ya benzerliğini, iki uluslararası araştırma grubunun çalışmaları ortaya çıkardı. Analizlerde, bir süre önce devre dışı kalan Kepler teleskobunun verileri kullanıldı.

Mayıs ayında devre dışı kalan Kepler, incelediği 150 bin yıldızdan gelen ışığı analiz ederek gezegen keşfi yapıyor. Yıldızların önünden geçen gezegenlerin oluşturduğu karaltı, yörüngedeki gök cisimlerini ele veriyor.

Araştırmada yer alan Maryland Üniversitesi’nden gök bilimci Drake Deming, “Demir ve kaya yoğunluğu bu kadar yüksek bir gezegenin tespiti, Dünya’yı ortaya çıkaran süreçlerin yaygın olduğunu gösteriyor… Yaşanabilir bölgelerde bu tür gezegenler sanılandan daha fazla olabilir” dedi.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kepler-78b’nin  14 bin 800 km olan çapı, Dünya’dan yaklaşık yüzde 20 daha büyük (12.742 km). Gezegen, Kuğu Takımyıldızı’nda, Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Kaynak : ntvmsnbc


Bir yanıt yazın

Connect with: