Cep telefonunda rekabet ‘centilmenlik’ sınırlarını aşıyor

Turkcell Şahan Gökbakar ile, Vodafone Orhan Gencebay ve Şafak Sezer ile, Avea ise Melis Birkan-Ozan Güven çiftiyle müşteri çekme peşinde. Reklamlarda birbirine sataşmadan geçmeyen şirketlerin kullandığı üslup operatörler arasındaki münasebetin bazen centilmenlik boyutlarını aştığını gösteriyor. Rekabetten kârlı çıkan kesim ise hiç şüphesiz aboneler.

Cep telefonu abonelerine, numaralarını değtirmeden operatör değtirmeye imkân tanıyan numara taşıma uygulamasının üzerinden iki yıl geçti. Operatöründen memnun olmayan müşteriler, uygulamayı fırsat bilerek şirket değişimine gitti. Yaklaşık 65 milyonluk abone pastasından pay kapmak isteyen, aynı zamanda da müşterisini kaybetmek istemeyen Turkcell, Vodafone ve Avea arasında ise kıyasıya bir rekabet başladı.

Reklam kampanyalarında kendini gösteren rekabetin bazen centilmenlik sınırlarını aştığı dahi görülebiliyor. Yazılı ve görsel medyada kullanılan metinlerde birbirine laf atan şirketlerin üst düzey yöneticileri, her fırsatta “Reklamlarda rakibimizi zayıf gösteren söylemlerden uzak duracağız” deseler de kampanyalar bunun aksini gösteriyor. ‘Turkcell’linin Gücü’ reklam filminde ‘Diğer operatörler gökdelenlerde de çekmiyor’ mesajına karşı Vodafone, ‘Bizim hatlar Yedikule Zindanları’nda, Antalya Kurşunlu Şelalesi’nde de çekiyor’ cevabını veriyor. Avea ise, ‘Avealı olmayanlara iyi davranın, diğerleri zaten fazlasıyla yükleniyor’ diyerek çok ucuza konuşturduğunu ima ediyor. Lider operatör Turkcell kapsama alanı kozunu kaç yıldır rakiplerine karşı kullanıyor. Ancak Telsim’i alarak Türkiye’ye ciddi yatırım yapan Vodafone’nun son dönemde çekim alanlarını iyice artırdığı biliniyor. Orhan Gencebay’lı reklamlarla da altyapıyı iyileştirdiğine vurgu yapıyor. Şirket, biraz daha ileri giderek oyuncu Şafak Sezer ile ‘Vodafone Çekiyor mu Çekmiyor Selim İspat Peşinde’ konulu reklam filmi dahi çekti. Turkcell de, Vodafone da nüfusun yüzde 99′una çekim alanı sağladığını iddia ediyor. Ama halen bazı yerlerde çekim sıfır.

kapsama yarışında güneydoğu unutuldu

Çalışmalarda Doğu ve Güneydoğu pek işin içine katılmıyor anlaşılan. Kaldı ki son yıllarda iki operatörün de çekim alanları hemen hemen eşitlendi. Çünkü firmaların yüksek maliyeti karşılamak adına baz istasyonlarını kiraya vermeleri çekim alanlarında başa baş mücadele etmelerini sağladı. Artık operatörler arasında pek fazla çekim alanı sorunu yok diyebiliriz. Yalnız Avea hâlâ çekim noktasında sorunlar yaşasa da o da yakın zamanda bundan kurtulacağa benziyor.

Numara taşımada, hâkim operatör konumundaki Turkcell abone kaybediyor. En fazla abone alan şirket ise Vodafone. Vodafone net olarak 1,8 milyon abone kazandı. Avea yaptığı ataklarla yeni abone kazanmaya devam ediyor. Ayrıca, Türk Telekom Grubu çatısı altında internet sağlayıcısı TTNet ile yaptığı işbirliğini avantaja dönüştürme peşinde. Şöyle ki, 14 bin WİFİ noktası bulunan TTNet, kablosuz ağ özelliği bulunan telefon ve internet modemi olan Avealılara bu noktaları kullanma şansı tanıyor. Ama tüm bunların ötesinde, ciroda tersi bir durum söz konusu. Son 2 yıldır aktif şekilde her 3 operatör yatırım yapıyor. Ve son sene, yani 2009′da kâr eden tek operatör Turkcell. Şirket, 1,76 milyar lira kâr ederek toplamın yüzde 97′sini kaptı. Avea’nın kârı 70 milyon lira gibi cüzi bir rakam olsa da, Vodafone zarar açıkladı. Her 3 operatörün 2010′dan beklentileri yüksek; şirketin üst düzey yöneticileri, bu yıl sonunda kâr beklediklerini dile getiriyorlar. Ama kim ne kadar kâr edecek bekleyip göreceğiz.


Bir yanıt yazın

Connect with: