Balık Sonarı nasıl çalışır?

Balık bulucuların son yıllarda ucuzlayan fiyatları ve Türkiye piyasasında bulunabilir olması amatörler arasında da bu tip cihazların kullanımını arttırdı.

Balık bulucular avlanırken balığı görmenizi sağlayarak, derinliği göstererek ve dip yapısı hakkında bilgi vererek balık tutma olasılığınızı inanılmaz şekilde arttır.

Balık bulucu seçiminde göz önünde tutulması gereken en önemli özellikler:

  • Güçlü bir verici/alıcı ayna(transducer)
  • Alıcı hassasiyeti
  • Yüksek çözünürlüklü ekran
  • Görüntü tazeleme oranı
  • Frekans

Transducer (Ayna) aşağı yöne değişik açılarda konik sinyal yayan balık bulucu sisteminin antenidir. Yeterli derinliği tarayabilmek için sistem çıkış gücü e n az 400 watt rms olmalıdır. Ayna sistemin oluşturduğu elektrik sinyallerini ses ve mekanik enerjiye çevirir. Tek huzme aynalı vericiler (Örn 16˚ ) 15 metre derinlikte yaklaşık 5m. çapında bir alanı tarar. Çift huzme aynalı vericiler Balıkların teknenin altında yada yanlarda olduğunu gösterir. 3 aynalı vericiler avlanacak balıkların teknenin altında veya yanlarında olduğunu gösterir. 6 ayna ile 53˚ lik bir huzme oluşturur ve 3 boyutlu şekilde görüntü elde edilir. Geniş ayna huzmeli sistemde bir ayna tam altı tarar diğer 2 ayna ise yandaki balıkları ve kayalık sığ bir kanalda yandaki görünmeyen kayaları belirleyerek güvenli seyir’ e yardımcı olur.

Alıcı hassasiyeti hedef objeden yansıyan çok zayıf olan geri dönüş sinyalini işleyebilme yeteneğidir. Mümkün olan en büyük görüntüleme yüzeyine sahip ve piksel sayısı yüksek olanekranlar en küçük objenin dahi net görülmesini sağlar ve sınıflandırılabilir olma olasılığını arttırır.

Görüntü tazeleme oranı ise seyir halinde aynanın gönderdiği sinyalin hedef objeden yansıyarak gerçek zamanlı olarak görünmesini sağlayan sinyal işleme süresi oranıdır. Bu oran ne kadar yüksek değerde olursa o kadar iyidir. Sistemin ve aynanın birden fazla sinyali (örn: 50 Khz-200 Khz) ortama yayma özelliği olan frekans önemlidir. Yüksek frekanslı sistemlerde suyun dibi net gözükür ancak sinyal açısı (8,12,veya 20 derece) dar olur. Düşük frenkanslı (50khz) sistemler kadar geniş alanı göstermez. Derin sular için yüksek frekanslı (192 veya 200Khz) ayna tercih edilmelidir. Sinyalin uygulandığı ortamlar bazen oluşan şartlar nedeniyle belli frekansları bloke edebilir. Bu durumda farklı frekans uygulanarak sistem çalışır halde tutulur.


Bir yanıt yazın

Connect with: