Akıllı telefonların eksikleri.

akilli_sensorler

Merhaba,

Herkesin bildiği üzere artık hayatımızda akıllı telefon adı ile tanınan ve üzerinde işletim sistemleri kurulu olan telefonlar var. Bu telefonlar bize yerimizi söylüyor, yol gösteriyor, internete bağlanıyor, mail alıp gönderiyor, tv radyo izletiyor, bir çoğu artık yarı profesyonele yakın resim çekebiliyor, çektiğiniz resimleri paylaşıyor bizleri sosyal medyaya bağlıyor ve her şeyi sosyal medyada paylaşmamızı sağlıyorlar. Bu telefonlarla birlikte üzerlerindeki donanımlarda önem taşımakta. Benim yazım ise eksik gördüğüm ve kolayca ilave edilecek bu donanımlar hakkında. Malesef bu cihazlarda sadece birkaç sensör bulunmakta her ne kadar internet üzerinde herşeyi yapıyormuş gibi görünsede bilgi online geliyor, örneğim ortam sıcaklığı bilgisi bence büyük bir eksik ve çok basit birşekilde bu cihazlara gerçek bir sıcaklık ölçer ilave edilebilr. Varolan cihazlarda Androit veya iOS işletim sistemleri mevcut yani aslında her biri bir bilgisayar. Teknik olarak bir bilgisayara her türlü işlemi yaptırabilirsiniz. Şuanki sistemlerde varolan sesörler Proximity, Gyroscope, Acceloremeter. iOS üzerinde GPS sinyali malesef GSM operatörlerinden alınıyor yani nternetiniz yoksa kayboldunuz. Gerçek bir GPS ( Konum Belirleme Sistemi ) konulabilir. Bununla birlikte benim eksik gördüğüm diğer donanımlar şöyle :

Termometre ( bulunduğunuz yerdeki anlık sıcaklık )
GPS ( GSM şebekesinden bağımsız bir sistem )
Parmak İzi Okuyucu ( Bu özellik yakın zamanda eklenecek sanıyorum )
Hareket algılayıcılar ( Bu özellik retina ekranlı bazı cihazlarda var Adı Air Tuch yeni nesil cihazlara ilave ediliyor sanırım.
Altimetre ( Yükseklik Ölçer – Çok geziyorsanız arada lazım oluyor  )
Gaz Sensörleri ( Ne alaka diyeceksiniz ama hayat kurtarıcı olabilir )
Koku Sensörleri ( Çok güzel yazılınlar yazılabilir )
Basınç Ölçer
Medikal Sensörler ( Nabız ölçümü için gerçek bir sensör konabilir )
Nem Ölçer ( Havadaki nem oranını gerçek zamanlı gösterebilir )

Mesela tek chip ile hava ısı nem gibi bigiler anlık okunabiliyor. Bu tip cihazları birçoğumuz elerimizde kullanıyoruz neden bu cihazların içine konulamasın.

Hatta teknik işler için bazı ölçüm üniteleride ilave edilebilir. bir AVOHME’metre fonksiyonları ilve edilebilir mesela :) Bu fazla oldu sanırım. Gerçi bu özellikler External aparatlarla sağlanabiliyor. Scope voltaj ölçer ses ölçer vs gibi uygulamalar mevcut.

Umarım ilerleyen zamanlarda bu saydığım sensörlerde akıllı tabir edilen cihazlara ilave edilir.

Okuduğunuz için teşekkürler,

Teknolojik-Blog.Com
Aziz Ozdemiroglu


Bir yanıt yazın

Connect with: