Skype ve Twitter CEO değiştirdi

İnternette kızışan rekabet şirketleri yönetim değikliği ile karşı karşıya bırakıyor. Sosyal paylaşım ve iletişim siteleri Twitter ve Skype aynı gün CEO’larını değtirdiklerini duyurdu.

Teknoloji ve internet dünyasında giderek sertleşen rekabet sosyal paylaşım ve iletişim yıldızlarını yönetim değişikliğine itti. Dünyanın en çok kullanıcıya sahip ikinci sosyal paylaşım ağı olan mikroblog sitesi Twitter’da CEO Evan Williams, pazartesi gecesi yaptığı açıklamayla görevini şirketin operasyonlardan sorumlu tepe yöneticisi Dick Costolo’ya devretti. Twitter’ın iki kurucusundan biri olan Evan Williams, açıklamasında artık tamamen ürün geliştirmeye ve gelir getiren yöntemlere odaklanacağını belirtti. Silikon Vadisi’nde sert iş yapış biçimi ve iş odaklılığı ile tanınan Costolo, Twitter ekibine bir yıl önce dahil olmuştu. Twitter’ın kuruluş aşamasında yer alan ancak daha sonra Google’a geçen Costolo, 2007 yılında Google’ın satın aldığı FeedBurner’ın da kurucusu. Teknoloji uzmanları arasında, yönetim becerisi ve iş dünyasındaki deneyimi nedeniyle Costolo’nun Twitter’a faydalı olacağı beklentisi hakim. Costolo’nun Twitter bünyesine dahil olmasının hemen ardından San Francisco’da büyük bir ofise taşınan Twitter bu kısa sürede birkaç düzine çalışandan yaklaşık 300 kişilik kadroya ulaştı. Costolo ve kurucuları Evan Williams ve Biz Stone dışında çeşitli girişim sermayesi fonları Twitter’a yaklaşık 155 milyon dolar yatırdı.

Reklam sorunu çözülecek
Hızlı büyümeyi hedefleyen ve iki yıl içinde üye sayısını 3 milyondan 160 milyona çıkarmayı başaran Twitter’ın en büyük sorunu bu kullanıcı kitlesini ve paylaşım ağını kâra dönüştürememiş olmasıydı. Banner reklam yayınlanmadığı için neredeyse hiçbir geliri olmayan site sadece “promoted tweets” olarak adlandırılan sponsorlu mesajlar ve linklerden para kazanıyor. Ancak bu yeterli bulunmuyor. Twitter’ın kullanıma sunduğu son web sitesi tasarımı da reklam satışı için daha fazla fırsat içeriyor. Bu tasarımda fotoğraflar, videolar ve diğer bilgiler için yeni bir alan yer alıyor. Ancak tasarımın kullanıcıların mesajlarına engel olmamasına da özen gösteriliyor.
Financial Times’a konuşan Gartner analistlerinden Ray Valdes, sosyal medyada rekabetin hızlandığını ve Twitter’ın da bu hıza yetişmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Valdes’e göre şirket operasyon, finans ve iş anlaşmaları konusunda daha fazla deneyime sahip bir yöneticiyi göreve getirerek sağlam bir ticari yapı oluşturma konusundaki kararlılığını gösterdi. Uzmanlar, Twitter’daki görev değişiminin yönetimi harekete geçirmeyi ve Williams’ın ürün ve hizmet geliştirmeye odaklanmasını hedeflediğini, ancak olası bir halka arz için henüz erken olduğunu belirtiyor. Twitter yöneticileri de pek çok kez konuyla ilgili kendilerine yöneltilen sorulara halka arz için aceleleri olmadığı şeklinde yanıt vermişti.

İki yıldır Twitter’ın CEO’luğunu yürüten Evan Williams da CEO değişimi ile ilgili Twitter’da yayınladığı mesajında Costolo’nun göreve gelmesinin kendi kararı olduğunu belirtti. Williams, Costolo’nun reklam aracılığı ile şirkete gelir getireceğine ve ofiste işlerin zamanında ve yolunda gitmesini sağlayacağına olan inancını da dile getirdi. Williams’ın asıl hedefi dev bir iletişim platformu olan Twitter’ı para kazanabilir hale getirerek kendilerine gelen satın alma tekliflerine karşı koymak.

Skype-Cisco rekabeti zirvede
İnternet dünyasında yaşanan bir diğer değişim de Skype’da gerçekleşti. Çevrimiçi iletişim pazarının önde gelen oyuncularından Skype’ın bu ay sonunda görevi bırakacak olan CEO’su Josh Silverman’ın yerine Cisco Systems’ın tepe yöneticilerinden Tony Bates’in geçeceği açıklandı. Cisco’nun iki numaralı yöneticisi olan Bates, daha önce Google ve YouTube’da üst düzey yönetici olarak görev almıştı. Bates’in Skype’a iş liderliği deneyimi ve güçlü mühendislik becerilerini taşıdığı da yapılan yorumlar arasında. Bu arada yaklaşık 100 milyon dolarlık bir halka arza hazırlanan Skype’ın Bates hamlesi Cisco ile aralarında kızışan rekabetin de büyük göstergesi. Cisco, Skype’ın müşteri iletişimi alanına daha fazla dahil olmak isterken Skype da iş dünyasına yönelik pazarda kendisine sağlam bir yer edinme peşinde.


Bir yanıt yazın

Connect with: