İndüksiyon Isıtma Ver.3.6 ( 2 – 3 KW )

Merhaba,

IMG_3655

İndüksiyon Isıtma Sisteminin Ver.3.6 nolu test versiyonu hazır. Sistemin yapımı aşamasında birçok deneme ve test sonucunda sonunda kararlı bir versiyon hazırladım.

Sistemde ısı faktörü frekansın stabil kalmasını oldukça zorlaştırıyor. Örneğin frekansa direkt etkisi  olan kapasitör Bank Isıtma bobini ile birlikte ısınıyor bobinin değeri değişmiyor fakat kapasitörün değeri ısı arttıkça değişiyor buda frekansta ciddi kaymalara sebep oluyor. Bu nedenle Faz kilitleme PLL bir sistem kullanmak gerekiyor.

Ben sistemde daha kararlı olması için 4046 Entegre ile yapılmış PLL bir osilatör kullandım. Mosfet sürücülerini uzun bir arayış sonucunda bulabildim. TL serisi entegreler eşli olmasına rağmen birini buluyorsam diğer eşi bulunamıyor… invert ve NON invert MOSFET sürücüleri kullandım. GDT ile ilgili açıklama için buraya bakabilirsiniz.

Giriş gerilimi 220 Volt olduğu için en ufak hatada patlama çatlama olmaması için besleme katında 1000 Watt’lık bir halogen lamba kullandım. Devre kararlı duruma gelince lambayı devredışı bırakıp tam güçe geçirebiliyorum.

Inverter katı için iki adet MOSFET kullanılmaktadır. 50 ile 150 Khz tam yükte ısı sorunu çıkarmammakta kullanılan soğutucular yeterli oluyor. Uzun süreli çalışmada soğutucuları FAN ile desteklemek gerekiyor.

IMG_3656

Kapasitor Bloğu 28 Adet 100 Nf lık 250 Volt kondansatör kullnanılıyor. bu tip kondansatörler alçak frekanta çalışmak için tasarlanmışlardır o yüzden tam performansta çalışamıyorlar. Bu işler için kullanılan özel kondansatörleri ben türkiyede bulamadım eBay de satılıyor fakat malesef Türkiye’ye göndermiyorlar. Neyse rezonans katı için standart kondansatörler kullandım bobin katı içinde 3 tur 5 mm lik bakır boru kullandım aslında bobin 5 yada 6 tur olsa daha iyiydi fakat frekans denemeleri sonunda elimde bu kadar kaldı :)

2 KW lık güçte yaptığım test görüntüleri aşağıdadır ;

IMG_3657

 

IMG_3661

Scope Çıkışı :

IMG_3660

Testlerde çektiğim video :

Denemeler ve testler devam ediyor…

Okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkürler.

Aziz Ozdemiroglu
Teknolojik Blog

Creative Commons Lisansı
Aziz Ozdemiroglu isimli yazarın İndüksiyon Isıtma Ver.3.6 başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Bir yanıt yazın

Connect with: